23 Mayıs 2019

Cambridge GÜNLERİ V: TARİH

Cambridge ilk okullarını Aram'ın gittiği oku üzerinden müşahedeye devam ediyorum. Okullar kendi aralarında farklılıklar gösterseler de şahit olduklarımı bir örnek olarak muhafaza etmede fayda görüyorum.

BBC'nin Büyük Londra Yangını 1666 canlandırması.

Yaz dönemi birinci yarısında ikinci sınıf öğrencilerinin ünitesi Londra'da 1666'da gerçekleşmiş olan yangındı. Tüm yarı dönem boyunca bu konu işlendi. Önce görseller, kısa videolar eşliğinde tarihi detaylar zihinlere kazındı. Telefon numaramızı ezberlemede pek iştahı olmayan Aram'ın ağzından 1666 düşmez oldu.
Tarih iyice yerleştikten sonra yangının çıkış sebebi ve yayılmasının hızı üzerine çalışarak bir hafta geçirdiler. Evlerin yapısı incelendi, resimleri çizildi. O vakitler muhtelif meslek erbabının mesleklerini icra biçimleri üzerine konuşuldu.
Söz konusu yangın olunca itfaiye göz ardı edilemezdi. İngiltere'nin on yedinci yüzyıl itfaiye işleyişini aktarılırken bugün yangın olduğunda nasıl bir tedbir uygulanması gerektiği tarif edildi. Tabi yangın ihbar hattının numarası 999 ezberlendi.
Dönem sona ererken hummalı bir tatbikat hazırlığı başladı. Tahmin edebileceğiniz her türlü kutunun üzerileri boyandı ve kuruması için sınıfın kapısının dışına konuldu. Biz çocukları almaya gittiğimizde çalışmaları gördük. Çocuklar velilerine neler yaptıklarını anlattılar. Bir sonraki gün pencereleri boyandı. Öğretmen tüm velilerden çocuklarının tatbikat günü için uygun kostüm ile gelmesi ricasında bulundu. Tatbikat günü olanları daha sonra ekleyeceğim.
Hasılı kelam bir tarih olayından tarihi bilgi yanı sıra tarihin nasıl okunacağı, tarihi olayları değerlendirme biçimleri, tarihi tecrübeden istifade etme biçimleri, benzeri durumlarda alınacak tedbirler gibi bir çok yan ders çıkartıldı. Umarım bu tarih disiplini Aram'ın kazanımları arasında yerini hayatı boyunca korur. Zira muhakeme mühim bir yeti.

Selametle kalın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder