23 Haziran 2016

Kudüs'de Üç Ramazan Günü I: Yola Çıkmadan Önce

Kudüs.
Nihayet kavuşuyorum sana.
Bu vuslat nasip olur mu bana?
Ya nasip!



Dünya üzerinde görmeyi en çok istediğim yerlerden biriydi Kudüs. Kabe'yi ziyaret ettikten sonra listede ilk sırayı almıştı. Ancak aradan yıllar geçmişti; bir kaç yurt dışı seyahatine çıkmış ama Kudüs'e gidememiştim. Meğer gitmek mübarek bir vakitte nasip olacakmış. Her hangi bir zamanda turistik bir ziyaret olmasının ötesinde bir Müslüman olarak mübarek bir beldede mübarek bir ayın, Ramazanın bir kaç gününü ifa etme şerefi nail olacakmış. Şükür nasip edene!

Kudüs'e seyahatimiz çok kısa bir süre önce kesinlik kazanınca her zaman bir yere seyahate çıktığımda yaptığım gibi gideceğim yer hakkında bilgi toplamam için de hayli az bir süre kalmıştı. Mesleğim gereği İslam tarihi, dinler tarihi ve coğrafyası bilgi ve ilgi alanım dahilinde olsa da böyle bir medeniyetler şehri hakkında yeterli bir bilgiye sahip olmamın asla mümkün olamayacağını düşünüyordum. Bu nedenle kısa yoldan daha fazla bilgi edinmek üzere daha önce Kudüs'ü ziyaret etmiş bir kaç arkadaşa yazmak ve internette araştırma yapmak suretiyle bir Kudüs seyahati dosyası oluşturdum.

Öte yandan üç çocuk annesi olarak çocuklarla ilgili alacağım karar da bu seyahat hususunda ehemmiyet arz ediyordu. Dört yaşında olan oğlum bizimle birlikte gelecek, bir yaşında olan ikizler ise babaanneleriyle kalacaklardı. Bu çok yakın bir arkadaşımın tabiriyle büyük oğluma ikizlerden sonra "baş başa zaman geçirme ödülü" olacaktı. Hem de zaten Zeynep Sevde Paksu'nun Kaplumbağa Battutasının Kudüs'de Bir Günü de ona hayli detaylı bir rehber ve güçlü bir merak uyandırıcı olmuştu.  Cami avlusunda resim çizmek üzere boyaları valizdeki yerini aldı bile. Bu vesileyle kutsal toprakların hafızasına daha kuvvetli kazınacağını ümit ediyorum. Hazırlığımıza böylece seyahat planı yapmanın yanı sıra kalan ve giden çocukların tedbirleri de eklendi.

Önümüzdeki günlerde seyahat güncelerini paylaşırken  hem bahsettiğim dosyayı oluşturmada istifade ettiğim kaynaklara hem  de oğlumun seyahati ve ikizlerin ebeveynsiz geçirecekleri günleri hakkında hazırlıklarımda aldığım tedbirlere işaret edeceğim inşallah.

Vesselam...






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder