01 Temmuz 2016

Kudüs'de Üç Ramazan Günü III: Yolculuk Hazırlığı ve Hatırlatmalar




Çok kısa olan hazırlık süremizin bilgilendirmesi de hayli özet olacak.

Öncelikle tüm yurt dışı seyahatlerinde olduğu gibi bir pasaport sahibi olmamız gerekiyor. Seyahatimiz her ne kadar Filistin'eyse de vize baş vurusu İsrail'e yapılıyor. Umumi pasaportları için İsrail Konsolosluğuna vize başvurusunda bulunuluyor.

Yola çıkarken Kabe ziyaretinde olduğu gibi çocuklar ve gençler göz önünde bulundurarak küçük hediyeler alınabilir. Mescid-i Aksa'nın çok sayıda çocuk cemaati var. Bir şeker dahi çocukları sevindirmeye yeter de artar bile. Ancak çok onurlu bir halk. İkramı verirken saygılı olmaya daha bir özen göstermek gerekiyor. Ayrıca caminin gönüllü çalışanları (murabıtlar) için de minik hediyeler düşünülebilir. Olağan üstü bir sabır ve metanetle muhteşem bir hizmet yürütüyorlar orada.

Yiyecek ve içecek hayli pahalı. 1,5 lt. suyun yaklaşık 4-5 lira olduğunu düşünürseniz diğer yiyecekleri tahmin edersiniz. Gün içerisinde atıştırmak üzere yanınıza (valizinize) poğaça meyve gibi tedbirler alabilirsiniz. Ben çocuğum için otelden tabağımızdan bir şeyler alırız belki diye bir iki taşıma kabı götürdüm ama gerek olmadı, ekmek arası bir şeyler hazırlayıp taşımak daha pratik geldi.

Yanınıza akşam ve sabah serinliği için bir hırka/ yelek/ şal, namazda kalabalık olup da dışarıda kalma ihtimaline binaen ince bir seccade alabilirsiniz. Kuru bir havası olduğu için çok sıcak olduğunda dahi bunaltmıyor. Sıcak havalar için ince hafif kıyafetler tercih edebilirsiniz. Mescid içerisinde tesettürü sağladığınız müddetçe ne renk ve boyutta giyindiğiniz sorun edilmiyor. Tesettürünüz yok ise de görevli hanımlar size durumu nazikçe izah edip bir üst örtü buyur ediveriyorlar. Namaz kılmıyorsanız da ezandan sonra cemaat namaz kılarken Mescid-i Aksa'da bulunmanız, cemaati izlemeniz yahut sessizce dua etmeniz sorun edilmiyor. Tabii ki en arkada ve kimseye engel olmayacak şekilde...

Bunlar kısmen arkadaşlarımın da hatırlatmalarıyla yola çıkmadan önce haberdar olduğuma memnu olduğum tedbirler. Seyahat notlarımı paylaştıktan sonra dönüş hazırlıklarına dair notlarımı da bir başlık altında toplamayı düşünüyorum. Hediye alışverişine dair bilgileri de orada paylaşırım inşallah.

Yolculuğa çıkmadan önce hem Kudüs hakkında daha detaylı bilgi almak hem de kısa süreli bereketli bir yolculuk yapmak için planlama tavsiyesi almak üzere ziyaret ettiğim ve faydalandığım internet sayfaları şunlar:

http://www.diplomat.com.tr/atlas/sayilar/sayi3/sayfalar/6.htm
http://yolname.com/kudus/
http://www.stuttgartdinataseligi.com/FileUpload/bs642623/File/kudus_gezi_notlari.pdf
The Rough Guide to Jerusalem
http://www.mapmyride.com/il/jerusalem-jerusalem-district/
jerusalem midnight biking
one day in Jerusalem
Jerusalem sights in two days
ulkelerin fis ve priz sistemleri

Kudüs hakkında kendisinden hayli fikir edindiğim iki arkadaşımdan biri TBNRS  hayli uzun bir süre Ürdün'de ikamet etmiş, pek tabii ki oraya giden tüm arkadaşlarım gibi ilk fırsatta kutsal toprakları ziyaret etmişti. Onun gözlemlerinin derinliğine daha önceki bir çok seyahat paylaşımından dolayı çok güvenirim. Diğer arkadaşım Elif Tokay ise bir üniversitenin dinler tarihi hocası olarak yakın bir zamanda Kudüs'ü ziyaret etmişti.  Yani böyle dinler tarihi açısından zengin bir bölge hakkında gözlemine itibar edebileceğim en ehil kişilerdendi. Her ikisine de müteşekkirim.

ve böylece hazırlıklarımızı tamamladıktan sonra,
yolumuz açık olsun!





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder