07 Haziran 2016

Ramazan Takvimi

Çocuklar ortalama hangi yaşlarında zaman tasavvurunu idrak etmeye başlar?
2016/ 1437 Ramazanı yaklaşırken Aram'ın zaman anlayışının oluşup oluşmadığını merak ediyordum. Ramazana dair onunla konuşmalarımızda bu hayli etkili olacaktı çünkü. Bir kaç gün önce sabah kahvaltısında, bir kaç gün sonra Ramazan ayına gireceğimizi ve babasıyla birlikte gün içerisinde bir şey yemeyip içmeyeceğimizi söyledim sadece o kadar. Almayı planladığım kitapları ve Aram'ı bilgilendirmeyi erteleyip bir oyun ile deneme yapmaya karar verdim. Bu oyun Ramazan boyunca her gün oynanacak çok yönlü bir oyundu. Birinci aşaması bir takvim yapmaktı.

Takvimi kumaş bir modelden ilhamla fon kağıdından elimde mevcut tüm renkleri kullanarak yaptım.
Her güne bir kese gelecek şekilde bir takvim hazırladıktan sonra keselerin içerisine iftardan sonra açılmak üzere notlar bıraktım. Keseleri uygun ölçüde kestiğimiz fon kağıdının üç tarafını uhulayıp yapıştırarak elde ettim.
Takvimin başlık yazımını Aram'la birlikte yaptık. Onun da takvimin yapımına katılması etkinliğe katılması adar mühimdi. Takvimin başına damga harflerle renkli olarak "Ramazanınız mübarek olsun" ve "Ramazan Takvimi 1437/ 2016" yazdık. Böylelikle harflerle bir etkinlik yapmış olduk. Damga kullanmak başlı başına bir çok ince motor yetisi geliştiriyordu zaten. Harfi mürekkepli süngere bastırması, düz tutması, kağıda doğru yönde basması, dik basması bir çok el kol kasını çalıştırmaya yetmişti. Öyle ki bir ara çok yorulduğu için ben devraldım sonra yine o devam etti. Her kesenin üzerine o günün tarihini ben yazdım. Bu esnada Aram kese aralarına daire üçgen şekiller çizdi. 
İçerisine yazdığım notlar ise bir soru ve saklı bir sürprizin mekanına dair ipucu içeriyor. Sorular ramazan ayı hakkında. Cevabını birlikte verebileceğimiz sorular. Maksat Aram'ın ramazan ayı hakkında malumat sahibi olması. Sürprizler küçük sürprizler ve onları bir yerlere gizleyip yerine dair ipucu yazdım. 10., 20. ve 27. günler için daha büyük hediyeler düşünüyorum. 
Bu takvimi istediğiniz boyutta ve istediğiniz materyalden yapabilirsiniz. Ben elimizdeki kısmen kullanılmış fon kağıdının tamamını kullanmayı tercih ettim. 
Takvimin hazırlanışı bitince Aram'a bu ay boyunca oynayacağımız oyunu anlattım. Akşam iftarda kendisi hatırlattı kesedeki notu alacağını. Beklediğim ilgi uyanmıştı. 
Birinci günün not kağıdında şunlar yazılıydı: 
Soru: Hangi aydayız? 
Cevap: Ramazan ayındayız. Cevabı hatırlayamayınca Niloya'nın sahur bölümündeki şarkısı ile bir hatırlatma yaptım. Son bir kaç gündür dilinden düşmüyordu.  


Sonra sıra sürprizin yerine geldi. Çok heyecanlıydık. Sürpriz tavana kadar yüksek beyaz çift kapaklı dolabın orta raflarındaydı. Biraz zorlandı bulmakta. Ümidini kaybetmeye yakın biraz daha ipucu verdim ve buldu. Sürpriz halka şeker ve cam balıktı.
Aram dört yaşında ve birinci gün itibariyle bu faaliyetten hayli istifade edecek ve eğleneceğe benziyor. Sanırım 10. gün hediyesini de almayı ertelediğim kitaplardan biri oluşturacak.
Neşe, ibadet ve dua dolu bir Ramazan dileğiyle 
2016/ 1437 Ramazanınız Mübarek Olsun!

2 yorum: