05 Mayıs 2017

Çocuklar İçin Ramazan Hazırlığı

Malum olduğu üzre mübarek üç ayları yarılamış durumdayız. Tüm yeryüzü sakinlerinin manevi emniyetinin sağlandığı bu aylarda maddi emniyetten uzak olsak da ibadetin tadına doyasıya varmaya çalışıyoruz. Belkide çok ibadet edemiyoruz ama zaten yapmakta olduklarımızın tadı daha bir başka oluyor.  İhsan ile dua etmeye çalışıyoruz. Yine de Ramazana yaklaşırken en sık kurduğumuz cümle olan "nerde o eski Ramazanlar" oluyor. Bunda maneviyattan çok çevresel huzur sağlayıcı faktörlerin eksikliği etkin olsa gerek. Zira ne yazık ki diğer dinlerin bayramlarının çevreyi bürüdüğü neşeye Ramazan ve diğer mübarek günlerde müstesna bir kaç bölge dışında artık pek rastlayamıyoruz. Oysa manevi huzurumuzdan yansıyan neşenin dışa taşımını görmeyi ne kadar da hakkediyor Ramazan.

Çocuklar dünyanın en nadide huzur kaynağı olarak hayatıma girdiğinden beri mübarek günlerin, bilhassa tüm ayların sultanı Ramazanın çevrelerinde neşe uyandırması için ne yapabileceğime dair düşünmeye başladım. Ramazanı renkli sokaklarıyla, diğer dinlerden komşularıyla coşku içerisinde kutlayan Müslüman toplumlardan da ilham alarak bir kaç küçük hazırlık yaptım.
İşte şu kitap sergisi 
Ramazana yaklaştığımıza dair yaptığımız kısa bir sohbet eşliğinde 
bir ön hazırlık oldu. 

Bunlardan birincisi evi süsleme idi. İlk oğlum henüz bir yaşındayken başladığım bu hazırlığı ilk aşamada biraz sade bayramda ise daha canlı tuttum. İnternetten bedelsiz indirip renkli yazdırdığım kalıplarla yaptığım fanusları avizelere ve kapı pervazlarına astım. İlerleyen yıllarda bunlara kendi elleriyle yaptığı ebrulardan pasta kalıplarıyla çizip keserek hazırladığım ay ve yıldızı ilave ettim. Bayram hazırlığında ise bu süslere başkalarını ilave ettim. Onu da bayrama yakın anlatayım inşallah.

 

İkincisi yine ilk oğlum üç yaşında iken yaptığım Ramazan ayı planıydı. Bu planın detaylarına şuradan ulaşabilirsiniz. Takvim bilgisine vakıf olmadığından bu plandan gereği gibi istifade edeceğinden emin değildim ama gereksiz bir şüpheymiş.  Zamanla alakalı değil belki ama Ramazana dair genel kültürünün çoğunu bu ve diğer hazırlıklar vesilesiyle edindi. Her gün yaptığım bu plana uyduğum söylenemez. Misafirliğe gittiğimiz, misafir ağırladığımız zamanlarda plan dışı hareket ediyorduk ama zaten iftar davetleri yeterince hayat dolu oluyordu. Zaten bunlar da Ramazanın bir parçasıydı. Bu sene de aynı takvimden yine istediğini söyledi beyefendi.

Üçüncüsü Ramazanın ilk on gününün rahmet, ikinci on gününün mağfiret ve son on gününün kurtuluş olduğu bilinciyle onuncu ve yirminci günü ile bayram sabahı için biraz büyükçe hediyeler hazırladım. Henüz bu ayrımı ona anlatmadım ama hazır olduğunu düşündüğüm sene anlatacağım.

Dördüncü hazırlığım yine zamanının uygun olup olmadığına anca hazırladığım takvime verdiği olumlu cevap ile karar verebildiğim sevgili Zeynep Sevde Paksu'nun Hayal Kumanyası Setiydi. Ramazana dair çok keyifli bir kitap etkinlik seti. Tek başına tüm Ramazanı geçirmek için yeterli hacimde. Geçen senenin ilk onuncu gün hediyesi oldu bu set. Şuradan inceleyebilirsiniz. Kayıp Oruç Balığı ve Ramazan Ajandasından hayli istifade ettik. Hayal İmsakiyesi ve Ramazan Takvimini bu sene daha randımanlı kullanacağımızı düşünüyorum.

Beşincisi ise Ramazan öncesinden başlayarak Ramazana dair tüm heyecanımıza hazırlığımıza oğlumu dahil etmemdi. Hayatın içerisine dahil etme zaten benim Aram ile anne evlat diyaloğumun formunu oluşturuyor. Ramazanı da birlikte ifa edince o da bizim hissettiğimiz heyecanı hissetti. İftar davetleri, teravihler, geçen senenin sonuna doğru fark ettiği sahur yemeği- ki henüz kalkmadı ama varlığını öğrenmesi bile heyecan vericiydi onun için- Kur'an tilaveti v.s. Sahi geçtiğimiz sonbahar elif-ba öğrenmeye başlaması da Ramazan ayında yeşeren Kur'an merakıyla oldu.

Tüm bunlar bizim zamanla olgunlaştırdığımız hazırlıklar. Önce Aram'ı sonra kendimi, hayat şartlarımızı göz önünde bulundurarak yaptığım hazırlıklar. Hiç biri olmasaydı da son madde gayet yeterli hazırlık için. Ramazanı coşkuyla yaşayan bir aile ortamında çocukların da bu coşku ortamından nasibini almaması düşünülemez.

Mevlam Ramazana sıhhat ve afiyet içerisinde ulaştırsın.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder