14 Ocak 2015

Çay

Aman Allahım! Bir çay tiryakisi olarak çay hakkında ne kadar az şey biliyormuşum...

Efendim çay fermente edilişine göre isim alıyormuş. Hiç fermente edilmeyeni yeşil çay, biraz fermente edileni oolong, tamamen fermente edilenine ise siyah çay deniliyormuş.
Darjeeling adında meşhur olan çay Çin'de ve Hindistan'ın darjeeling şehrinde üretiliyor, çoğunlukla %90 fermente edilmiş bir çay olarak satılıyormuş. Daha ziyada küçük yapraklı bir çay çeşidiymiş. Açık renk ve hafif bir tadı varmış. Çayların kraliçesi olarak anılıyormuş.


Assam çayı ise Hindistan'ın Assam bölgesinde  üretilen geniş yapraklı çoğunlukla siyah çay olarak üretilen yoğun tada sahip bir çay çeşidiymiş. Dünyanın ikinci geleneksel çayıymış. Kahvaltı çayı olarak satılıyormuş.
Seylan çayı meşhur, Sri Lanka'da üretiliyormuş.
Yunnan çayı, Çin'in Yunnan şehrinde yarı fermente bi rçay olarak üretiliyormuş. Bir çaşidi yıllandıkça güzelleşiyormuş. 80 yıllık olanını bulmak mümkünmüş.
Japonya'nın yeşil çayı Senka ve Maça en kaliteli yeşil çaymış.

İşte böyle efendim. Bundan sonra ne içtiğimizi biliriz hiç olmazsa, değil mi?
Afiyet olsun!

Not: Yukarıdaki bilgiler Murat Bardakçı'nın Tarihin Arka Odası programında çay üzerine yapılan bir sohbetten ve Wikipedia'dan istifade edilerek yazılmıştır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder