19 Eylül 2014

Minik Kitap Kurtlarına: Kütüphanedeki Aslan

 Ona kitap rafları arasında tesadüf etmiştim. Tam bir sürprizdi benim için. Oracıkta okuyuverdim, resimlerini inceledim. Çok nadir hissettiğim "harika bir kitap" hissiyle yöneldim kitaba. Kütüphanedeki Aslan o gün almayı düşündüğüm kitapların içerisindeki en pahalısı olmasına rağmen elimdeki diğerlerini bırakıp onu almamı gerektiren kazanımları içeriyordu.


Kitap bir dolap kitap'ın tanımıyla hiç parmak kaldırmadan kütüphane kurallarını öğretiyor miniklere.  Bunu yaparken çok geniş bir yaş yelpazesinin dilini kullanıyor. Biz kitabı iki yaşında okumaya başladık. Uzun metinli ilk kitabımız hatta Kütüphanedeki Aslan. Bununla birlikte ilk defa da tamamını okumakta hiç bir sıkıntımız olmadı.

Kitabın baş kahramanının aslan olması oğlumun hayvan sevgisine hayli hitap ediyordu. Baş kahramandan başka hayvan yoktu hikayede.  Yine de aslanın hikaye boyunca aktif olması oğlumun dikkatini zinde tutması için yeterli oldu. Ayrıca bu aslanın kitabın karşılıklı konuşma halinde okunmasına hayli katkısı oldu. Mesela kütüphanede sesini çıkardığı bir kaç yerde aslan gibi ses çıkarmak, aslan ortalıktan kaybolduğunda bay vızvızın onu arama resimlerinin olduğu sayfada aslanın adının geçmemesi üzerine okumaya ara verip "kimi arıyor bay vız vız?" ve hatta "ne arıyor bay vızvız?" gibi sorular yönelterek okumayı canlandırma gibi . Bunlar aynı zamanda kitabın okunmasına neşe ve heyecan katan ögeler oldu.

Aslanın sorumluluk sahibi bir bireyin davranışlarını sergilemesi, dürüstlük, yaptığı hatanın sorumluluğunu taşıma gibi ahlaki öğretileri günlük hayatın içerisinde çok basit bir şekilde takdim etmesi bu hikayeyi sadece kütüphane kuralları konusunda değil diğer ahlaki öğretiler hususunda da yardımcı kılıyor. Doğrusu bu öğretileri çok tabi bir akış halinde vermesi kitabı tercihimin öncelikli nedenleri arasında. Bir diğer konu ise kitabın kişinin inisiyatif alıp sonuçlarına razı olmasını çok güzel örneklendiren bir hikaye olması. Olgun karakterli bir bireyden beklenen temel özelliklerdendir inisiyatif sahibi olması. Bu kitapta iş başa düştüğünde, gerektiğinde bir çözüm için bir kuralı çiğneyip sonucuna da kimse hatırlatmadan razı olması ve en kuralcı görevlinin bile bazı kuralların olağan üstü hallerde çiğnenebileceğini kabul etmesi gibi örnekler hiç tercih etmediğim şu yaygın karakter eğitimi kitaplarından daha ümitvar.

Kitabın kütüphane kuralları öğretisi ilk kütüphane ziyaretimizde bize hayli yardımcı oldu. Bir çok konuyu kitap yardımıyla hatırlatabildim.

Resimleri benim iki ve üç yaş kitaplarında slogan edindiğim az metin sade resim ilkeme tamamıyla uyuyor. Tam sayfa yazı olan bölümler olsa da resimlerin civarındaki yazılar çok az. Resimler harika.
Burada tekrar bir dolap kitabın tavsiyesi ile bir etkinlik önereyim. kitabı okuduktan sonra arka kapak içindeki bölümde aslanın nerede olduğunu bulmak keyifli olacaktır. İlk etapta heykeller gelse de göze aslında aslan başka bir yerde....

Kitabın adı: Kütüphandeki Aslan
Yazarı: Michelle Knudsen (trc. Ekin Gökovalı)
Çizeri: Kevin Hawkes
Tudem Yayınları
2007 İzmir


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder